ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان برای افرادی که یک یا چند دندان خود را از دست داده اند استفاده می شود. ایمپلنت ها توسط متخصصین ایمپلنت و بعد از جراحی دندان در استخوان فک کار گذاشته میشوند. پس از اینکه پایه ایمپلنت به استخوان شما جوش خورد، مانند ریشه برای تاج دندان جدیدی که قرار است جایگزین دندان ازدست رفته شما بشود عمل می کند. در نهایت تاج دندان که مانند دندان طبیعی به نظر برسد، به ایمپلنت متصل می شود و فضای خالی دندان ازدست رفته را پر می کند. برای موفقیت آمیز بودن کاشت دندان ، باید به مقدار کافی استخوان در فک وجود داشته باشد. استخوان باید به اندازه کافی قوی باشد تا بتواند ایمپلنت دندان را نگه دارد…( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
اگر تراکم استخوان کافی نباشد، ممکن است بوسیله روشی که به آن تقویت استخوان یا پیوند استخوان می گویند، نیاز به اضافه کردن و تقویت آن باشد. علاوه بر این، دندان های طبیعی و بافت های حامی نزدیک ایمپلنت نیز باید در سلامت خوبی باشند.
ایمپلنت دندان چطوری کار میکند؟
فرایند جوش خوردن استخوان به ایمپلنت یکپارچگی استخوان نام دارد که برای موفقیت طولانی مدت ایمپلنت الزامی است. در مواردی که جوش خوردن ایمپلنت به استخوان انجام نمیگیرد ، ایمپلنت لق میشود و درمان شکست میخورد.در بیشتر موارد ایمپلنت از تیتانیوم ساخته میشود. علت انتخاب تیتانیوم، قابلیت جوش خوردن استخوان به آن و همچنین زیست سازگاری و پس نزدن بدن است به این معنی که بدن آن را به عنوان شیء خارجی در نظر نمیگیرد. به مرور زمان تکنولوژی و علم پیشرفت کرده و نتایج درمان ایمپلنت دندان روز به روز بهتر شده است. امروز احتمال موفقیت کاشت ایمپلنت دندان نزدیک به 98% برآورد میشود، یعنی در 98% ایمپلنت به استخوان جوش میخورد و یکپارچه میشود. دندان ایمپلنتی از چند قطعه اصلی تشکیل شده است. پایه تیتانیومی، اباتمنت و روکش یا تاج مصنوعی دندان که جای خالی دندان را پر میکند. پس از یکپارچه شدن ایمپلنت و استخوان ، اباتمنت بر روی پایه تیتانیومی ایمپلنت پیچ میشود و روکش بر روی اباتمنت چسبانده میشود.
انواع ایمپلنت دندان :
در حال حاضر بیش از صد نوع برند ایمپلنت دندان در بازار های جهانی وجود دارد که ساخت کشور های سوئیس و آمریکا و فرانسه و کره و آلمان و ایتالیا و… می باشند . بعضی از این برند ها قدیمی هستند و از همان اوایل ظهور ایمپلنت دندان شروع به تولید انبوه ایمپلنت کرده اند و بعضی برند ها نو ظهور هستند . برند های ایمپلنت را می توان به برند های اتومبیل شبیه کرد که همه آنها یک کار را انجام می دهند ولی کیفیت و قیمت خیلی متفاوتی دارند.ایمپلنت دندانی که بیشترین یکپارچگی را به استخوان داشته باشد و سطح ایمپلنت دندان طوری طراحی شده باشد که باعث جذب استخوان به سطح ایمپلنت شود جز بهترین نوع ایمپلنت می باشد. همچنین ایمپلنتی که باعث عدم تحلیل استخوان شود جز بهترین نوع ایمپلنت دندان می باشد که این شرایط باعث بالا رفتن موفقیت درمان ایمپلنت می شود .
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
چه ایمپلنت ای را انتخاب کنیم؟
در بازار چندین برند ایمپلنت دندان با قیمت های متفاوت وجود دارد . و شاید گرانترین هم مناسب ترین نباشد . انتخاب نوع ایمپلنت دندان به چندین عامل بستگی دارد مثل : رایج بودن استفاده ار آن سیستم ایمپلنت ،در دسترس بودن قطعات ایمپلنت ،قیمت مناسب ،راحتی مراحل جراحی و پروتزی ، بیشتر بودن قطعات پروتزی و….
با توجه به اینکه متخصص ایمپلنت بیشتر در مورد بازار ایمپلنت اطلاعات دارد ،انتخاب ایمپلنت را به دندانپزشک متخصص ایمپلنت خودتان بسپارید و به ایشان اعتماد کنید .
قطعا قیمت و کشور تولید کننده معیار های خوبی برای انتخاب ایمپلنت نمی باشند .
برای مثال یکی از برند های معروف آمریکایی دیگر وارد بازار ایران نمی شود و کسانی که قبلا این سیستم ایمپلنت را استفاده کردند، در حال حاضر در تآمین قطعات جدید تر به مشکل خورده اند !
تفاوت انواع برند های ایمپلنت دندان در چیست؟
ایمپلنت هایی که امروزه استفاده می شوند اکثرا از جنس تیتانیوم می باشد و تفاوت برند های مختلف ایمپلنت دندان: در کشور سازنده ایمپلنت دندان ، طراحی سطی ایمپلنت ، طراحی محل اتصال اباتمنت به فیکسچر ، قطعات پروتزی ، تفاوت در اباتمنت و…می باشد.
در کل خیلی از سیستم های ایمپلنت که امروزه استفاده می شوند ،سیستم های خوبی هستند و قابل اعتماد هستند . ایمپلنت دندانی که تحقیقات علمی بیشتری بر روی آن انجام گرفته است و نتایج مثبت آن ایمپلنت در دراز مدت به اثبات رسیده باشد ، جزء ایمپلنت های قابل اعتماد می باشد .
اختلاف قیمت انواع برند های ایمپلنت دندان به قدمت برند و مشهور بودن برند و طراحی سطح ایمپلنت وکشور سازنده ایمپلنت و … بستگی دارد به طور مثال برند های قدیمی اروپایی و آمریکایی از برند های کره ای که نو ظهور هستند گران تر می باشند .
انتخاب برند ایمپلنت دندان باید با مشاوره دندانپزشک و بیمار باشد ، مثلا برای بیمارانی که حجم و کیفیت استخوان کم شده است و بیمار مشکلاتی از جمله دیابت و پوکی استخوان و یا سیگار کشیدن را دارد ، از برند معروف تر و با کیفیت تر استفاده شود . و برای بیمارانی که استخوان فک مناسبی دارند برندهای معمولی ایمپلنت هم تا چندین سال کارایی دارند.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
متخصص ایمپلنت دندان کیست ؟
متخصص ایمپلنت دندان و پروتز دندانپزشکی است که علاوه بر سپری نمودن دوره 6 ساله دندانپزشکی عمومی دوره 3-4 ساله تخصصی را گذرانیده است که در این دوره دانشگاهی کلی بیماران سخت درمان ایمپلنت و پروتزی را درمان کرده است و در آن رشته به تجربه و تبحر کافی دست یافته است. آزمون بورد : امتحانی است که بصورت نظری و عملی از متخصصین فارغ التحصیل شده گرفته می شود و کسانی که موفق به قبولی در این آزمون میشوند دارای بورد تخصصی در آن رشته تخصصی میباشند.
مزایای ایمپلنت دندان چیست ؟
همانطور که میدانید یکی از اجزای مهم در صورت که موجب زیباتر دیده شدن شما میشود دندان است. لذا حفظ زیبایی و بهداشت دندان ها امری حیاتی است. ایمپلنت دندانی روشی موثر و جدید برای افرادی است که به هر دلیلی یک یا چند دندان خود را از دست داده اند. تاکنون مزایای ایمپلنت دندان بسیار قابل توجه افراد بوده چراکه به شما کمک میکند لبخند زیباتری داشته باشید، راحت صحبت کنید و غذا را بجوید. همچنین دوام ایمپلنت زیاد است و به سلامت دندان های شما اسیبی نمیزند. از همه مهتر ظاهرا کاملا طبیعی دارند و با دندان های طبیعی شما هیچ وجه تمایزی از نظر ظاهری ندارند.
آیا ایمپلنت دندان خطری ندارد ؟
ایمپلنت های دندانی یک گزینه درمانی مطمئن و ایمن برای جایگزینی دندان ها هستند. تولیدکنندگان معمولاً آنها را از تیتانیوم – نوعی فلز که با بدن انسان سازگار است، تهیه می کنند. جراحان دهان و دندان و متخصصان که ایمپلنت می گذارند بسیار حرفه ای هستند و در حرفه دندانپزشکی بسیار مورد توجه قرار می گیرند. کاشت دندان تنها روش ترمیم دندان است که استخوان طبیعی زیر دندان از دست رفته شما را تحریک می کند.
در حالی که ممکن است نسبت به عمل کاشت نگران باشید یا ترس داشته باشید، جراحی ایمپلنت دندان بسیار ایمن و ظریف است. این یک روش بسیار دقیق است که حداقل خطر را برای شما و بالاترین سطح راحتی را تضمین میکند.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
ایمپلنت سرامیکی چیست ؟
ایمپلنت دندانی معمولا از جنس تیتانیوم هستند. تلاش برای دستیابی به زیبایی بیشتر و ظاهر طبیعیتر سبب پیدایش ایمپلنتهای سرامیکی شد. در این زمینه ایمپلنتهایی از جنس اکسید آلومینیوم وارد بازار شدند که عمدتا به دلیل فقدان خصوصیات مکانیکی مناسب موفقیت زیادی به دست نیاوردند. زیرکونیا از دهه 1990 وارد دندانپزشکی شد و به دلیل خاصیت مکانیکی و بیولوژیک مناسب و استیو اینتگریشن مشابه تیتانیوم امروز در ساخت ایمپلنتهای دندانی به کار گرفته میشد.
جراحی ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است ؟
افرادی که به هر علتی دندان از دست داده باشند، مناسب انجام ایمپلنت هستند. ایمپلنت داخل استخوان فک قرار می گیرد و روکش روی ایمپلنت، بدون اتکا به دندان های مجاور قرار داده می شود. تمام بیمارانی که فاقد بیماری سیستمیک،دیابت، پوکی استخوان و عدم مصرف داروهای کورتیکواسترویید هستند،می توانند از مزایای ایمپلنت استفاده نمایند.
چه افرادی نباید ایمپلنت انجام بدهند ؟
جراحی ایمپلنت برای همه افراد نمی تواند مناسب باشد زیرا در انجام کارهای دندان پزشکی ابتدا صحت و سلامت پرونده پزشکی بیمار اولیت دارد. در افرادی که مستعد بیماری خاصی هستند مانند دیابت یا مشکلات قلبی عروقی باید از انجام این عمل خودداری کنند و با دندان پزشک مشکل خود را در میان بگذارند. لذا انجام ازمایشات قبل از ایمپلنت دندان ضرورت دارد. همچنین معایب ایمپلنت در افراد سیگاری میتواند بروز کند لذا این افراد برای انجام این عمل محدودیت هایی دارند و باید بدانند که با انجام ان، قدمی به سوی وقوع مشکلات پس از ایمپلنت نظیر عفونت ها برداشته اند. لذا درصورت تمایل بیمار به انجام ایمپلنت، به انها توصیه میگردد که پس از انجام ان، میزان استفاده از سیگار و سایر دخانیات را به حداقل برسانند.
معاینات خارج و داخل دهانی بیمار
پس از بررسی تاریخچه پزشکی، معاینات فیزیکی آغاز می شود. بررسی کامل سر و گردن در اولین جلسه و پس از آن در تمام ملاقاتهای نگهدارنده برای پیشگیری ضروری است . بیمار باید از نیاز به معاینات دوره ای برای تشخیص کیست و تومورهای خوش خیم یا بدخیم مطلع شود چرا که هر ساله 26000 مورد سرطان در ناحیه سرو گردن تشخیص داده می شود.
معاینات خارج و داخل دهانی مشابه همان مواردی هستند که در تمامی کتابهای مرجع تشخیص بیماری های دهان به آنها اشاره شده است . در اینجا به تعدادمحدودی از این مباحث اشاره می کنیم چرا که مشکلات خاص در ارتباط با درمان ایمپلنت مورد نظر است.
ابتدا معاینات خارج دهانی مثل شکل ظاهری وتقارن صورت و اعضای آن شامل گوش ها، بینی و چشم ها باید مورد مشاهده قرار بگیرد. اگر میدلاین صورت، پلین اکلوزال، خط لبخند دندان های طبیعی یا پروتز موجود با یکدیگر هماهنگی ندارند علت آن باید مشخص شود.
جراحی ایمپلنت ممکن است در ایجاد سنگ های غدد بزاقی که از قبل وجود داشته اند مقصر شناخته شود. فضای بین شکاف کاروتید و شکاف فوق جناقی برای تشخیص هایپرتروفی غده تیروئید باید با دست معاینه شود چرا که فیزیولوژی این غده بر سوخت و ساز استخوان و نحوه درمان ایمپلنت تاثیر گذار است .
پس از آن معاینه داخل دهانی لب ها، مخاط لبی و گونه ای، کام سخت و نرم، زبان و حلق دهانی انجام می شود. هر گونه زخم یا وضعیت بیمارگونه باید قبل از آغاز مراحل درمان ایمپلنت مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد .
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
مشکل ایمپلنت دندان و دلایل آنها
ایمپلنت دندان با اینکه یکی از کاربردیترین و بهترین راهها برای جایگزین کردن دندان یا دندانهای از دست رفته است، اما پیچیدگیهای خاص خود را هم دارد و ممکن است در بعضی از موارد بیماران با مشکل ایمپلنت دندان رو به رو شوند. زیرا در فرآیند نصب ایمپلنت نیز مانند بسیاری از جراحیهای دیگر، عوامل داخلی و خارجی زیادی وجود دارد که ممکن است این جراحی را با شکست رو به رو کند. ایمپلنت به گونهای طراحی شده که دیگر نیازی به پروتزهای متحرک ( دندانهای مصنوعی و بریج های ثابت ) نباشد. ایمپلنتها به صورت مستقیم به استخوان فک متصل میشوند که باعث میشود عملکرد بهتری داشته باشند و زیبایی را به لبخند افراد برگردانند. البته ویژگیهای مثبت ایمپلنت باعث میشود که افراد به بودجه و مدت زمان ریکاوری بیشتری نیاز داشته باشند.
با اینکه نرخ موفقیت در ایمپلنت دندان چشمگیر است اما برخی از بیماران ممکن است با مشکل ایمپلنت دندان رو به رو شوند. اگر قصد ایمپلنت دندان را دارید با ما در ادامه این مقاله همراه باشید تا با برخی از دلایل و مشکلات احتمالی که در ایمپلنت ممکن است با آن رو به رو شوید آشنا شویم. این مشکلات میتوانند قبل، هنگام یا بعد از انجام ایمپلنت بروز کنند.
نرخ موفقیت ایمپلنت دندان
بیش از 95% ایمپلنتها ( در صورت مراقبت درست تا 98% ) بدون مشکل انجام میشوند. در اکثر موارد مشکلات ایمپلنت جزئی هستند و به راحتی برطرف میشوند. زمانی که دندان ایمپلنت شده دارید باید در موارد جزئی به سرعت با دندانپزشک خود مشورت کنید. اگر دندانپزشک به سرعت از وجود مشکل آگاه شود، قادر خواهد بود قبل از اینکه دندان شما در معرض مشکلات جدیتر قرار بگیرد، اقدامات اصلاحی را انجام دهد. به همین دلیل شناخت عوارض احتمالی اهمیت زیادی دارد. علاوه بر این انتخاب یک دندان پزشک با تجربه و پیروی از دستور العملهای بهداشت دهان و دندان میتواند از بروز مشکل ایمپلنت دندان تا حد زیادی جلوگیری کند.
اتصال نا موفق ایمپلنت با استخوان ( ایمپلنت گشاد شده یا می افتد )
عدم جوش خوردگی یکی از مشکلات اساسی ایمپلنت است. Osseointegration یا جوش خوردگی با استخوان، فرآیندی است که در آن یک ارتباط عملکردی و ساختاری مستقیم بین استخوان و ایمپلنت کاشته شده ایجاد میشود. این فرآیند تا چند ماه پس از قرار دادن ایپملنت ادامه دارد. در صورتی که ایمپلنت به طور مناسب به استخوان فک متصل نشود مشکلاتی مانند افتادن ایمپلنت پیش خواهد آمد. در این حالت ایمپلنت معمولاً در سال اول حدود 1 میلی متر و در سال دوم بیش از 0.2 میلی متر جابهجا میشود.
عوامل متعددی در این مشکل نقش دارند از جمله قرار گیری نادرست ایمپلنت، حجم یا تراکم استخوان، فشار اضافی، آسیب به بافتهای اطراف، نیرو یا ضربه ناگهانی یا حتی واکنش به مواد بی حس کننده. در اینجا به چند مورد از این موارد اشاره میکنیم.
قبل از اینکه ایمپلنت بتواند به درستی با استخوان فک جوش بخورد، استخوان باید حجم و تراکم کافی داشته باشد. دندان پزشکان در مواردی که استخوان فک بیمار عرض، طول و ارتفاع کافی نداشته باشد، از روشهایی مانند لیفت سینوس یا پیوند استخوان کمک میگیرند تا حجم و تراکم استخوانی را افزایش دهند. البته این روشها به طور کلی هزینههای درمانی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهند.
جالب است که بدانید تراکم استخوان در زیر دندانهای از دست رفته با گذشت زمان کمتر میشود. بیمارانی که ماهها یا سالها است دندانهای خود را از دست دادهاند، اغلب به پیوند استخوان قبل از ایمپلنت نیاز خواهند داشت.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
پری ایمپلنت ( عفونت ایمپلنت )
پری ایمپلنت یا عفونت ایمپلنت ممکن است در اثر ورود باکتریها در هنگام جراحی یا در صورت عدم بهداشت مناسب دندان بعد از جراحی ایجاد شود. این مشکل ایمپلنت دندان باعث التهاب لثه و یا استخوان اطراف ایمپلنت شود. به طور کلی مشکل عفوت ایمپلنت یکی از عوارض نسبتاً شایع این روش درمانی محسوب میشود.
در موارد خاص از بیماریهای دهانی، عفونت ایمپلنت ممکن است باعث از دست رفتن استخوان و افتادن ایمپلنت شود. با اینکه در بعضی از موارد میتوان مشکل عفونت ایمپلنت را تا حدودی درمان کرد، اما در اکثر موارد برای جلوگیری از گسترش عفونت باید ایمپلنت خارج شود.
این مشکل ایمپلنت دندان ممکن است تا چند ماه یا حتی چند سال بعد از کاشت ایمپلنت بروز نکند. بیماران مبتلا به دیابت، افراد سیگاری، بیمارانی که لثههای نازک دارند و افرادی که بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند در معرض خط ابتلا به عفونت قرار داند. به طور کلی مصرف سیگار موفقیت ایمپلنت را کاهش میدهد.
آسیب عصب و بافت
یکی دیگر از مشکلات ایمپلنت دندان آسیب به بافت و اعصاب اطراف ایمپلنت است. البته این مشکل به ندرت پیش میآید. در صورتی که ایمپلنت در هنگام کاشته شدن، در نزدیکی اعصاب قرار داشته باشد، بیمار ممکن است درد مزمن و سوزن سوزن شدن یا بی حس در گونه، لثه، زبان، لب و حتی چانه خود را تجربه کند.
آسیب عصبی میتواند موقتی یا دائمی باشد و منجر به برداشته شدن ایمپلنت شود. تقریباً در همه موارد، این مشکل ایمپلنت دندان ناشی از اشتباهاتی است که توسط دندانپزشک بی تجربه رخ میدهد.
مانند سایر جراحیهای تهاجمی که منجر به پاره شدن بافتها میشوند، در ایمپلنت نیز آسیب به برخی از بافتها در طی عمل کاشت دندان اجتناب ناپذیر است. بعد از انجام ایمپلنت باید انتظار درد و خونریزی جزئی تا چند روز بعد از عمل را داشته باشید. اما در صورتی که خونریزی بیش از حد بود و بیشتر از چند روز طول کشید فوراً باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
فشار بیش از حد
جراح در موارد خاص ممکن است از روش بارگزاری سریع برای کاشت ایملنت استفاده کند. در بارگزاری فوری، بلافاصله بعد از قرار گرفتن پایه ایمپلنت، اتصال و تاج ایمپلنت روی آن قرار میگیرند. این در حالیست که کاشت ایمپلنت در روش نرمال در دو مرحله انجام میشود تا ایمپلنت فرصت کافی برای جوش خوردن با استخوان را داشته باشد.
در صورتی که مشکلی رخ ندهد، با استفاده از روش کاشت فوری ایمپلنت، بیماران از مزایایی همچون عدم نیاز به مراقبتهای ویژه بعد از جراحی، سریعتر شدن ریکاوری و کوتاه شدن دوره درمان بهره مند میشوند. البته این عمل جراحی یک مرحلهای میتواند مشکلاتی نیز به همراه داشته باشد.
Overloading یا فشار بیش از حد در این روش باعث بروز مشکلاتی برای تاج، اتصالات یا پایه ایمپلنت میشود. این مشکل ایمپلنت دندان به راحتی میتواند فرایند جوش خوردگی را مختل کند. به همین دلیل بیمارانی که دارای توده استخوانی کافی نیستند نباید از روش کاشت فوری ایمپلنت استفاده کنند.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
مشکلات سینوس
سینوسها میتوانند مشکلات جدی برای کاشت ایمپلنت در فک بالا ایجاد کنند. علاوه بر وجود سینوسها، کیفیت و کمیت استخوان در فک بالایی میتواند کاشت دندان در این نواحی را با چالشهای زیادی رو به رو کند.
به همین دلیل برای ایجاد پایه استخوانی قوی، جراح ممکن است سینوس را در این ناحیه بالاتر ببرد و تقویت کند. این روش شامل بالابردن حفره سینوس برای ایجاد فضای کافی برای پیوند استخوان میشود. هدف از این کار فراهم کردن فضای استخوانی بیشتر برای حمایت از ایمپلنت است.
اگر ایمپلنت وارد حفره سینوسی شود، ممکن است باعث بروز عفونت و التهاب در آن ناحیه شود. اشعه ایکس یا سی تی اسکن به راحتی میتواند این مشکل ایمپلنت دندان را نمایان کرده و دندان پزشک با یک جراحی اصلاحی میتواند این مشکل را برطرف کند. بیماران نیز باید قبل از انجام ایمپلنت جراح خود را از مشکلات سینوسی خود آگاه کنند.
واکنش آلرژیک
امروزه اکثر ایمپلنتها از یک آلیاژ تیتانیومی ساخته شدهاند که حاوی مقداری نیکل است. اگرچه این مشکل ایمپلنت دندان بسیار نادر است، اما ممکن است تعداد کمی از بیماران واکنشی التهابی یا آلرژیک نسبت به تیتانیوم نشان دهند. علائم این مشکل ایمپلنت میتواند از خارشهای جزئی شروع شود و تا سندرم فرسودگی مزمن دندان ادامه یابد. آزمایش MELISA یک روش اثبات شده علمی است که میتواند وجود آلرژی به تیتانیوم را مشخص کند.
هنگامی که با مشکل ایمپلنت دندان رو به رو میشویم چه کار کنیم ؟
اگر مشکل ایمپلنت دندان به سرعت تشخیص و درمان شود شانس زیادی برای حفظ ایمپلنت وجود خواهد داشت. با این حال در اکثر موارد باید ایمپلنت از دندان خارج شود تا مشکل پیش آمده درمان گردد. بعد از برداشته شدن ایمپلنت تا زمانی که دندانپزشک تشخیص دهد باید جای دندان خالی بماند. بسته به نوع مشکل ایجاد شده ممکن است فرآیندهای درمانی متفاوتی مورد استفاده قرار بگیرد تا محل کاشت دندان دوباره آماده کاشت ایمپلنت باشد. انتخاب یک دندان پزشک حرفهای میتواند تا حد زیادی از بروز مشکلات جدی جلوگیری کند.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
مراقبت های بعد از ایمپلنت
پس از ایمپلنت دندان لازم است نکات مراقبتی را به خوبی رعایت کنید تا طول عمر ایمپلنت بیش تر شود. 48 ساعت ابتدایی پس از کاشت دندان خیلی مهم بوده و باید حتما توصیه های پزشک را در نظر داشته باشید.
از جمله توصیه های دکتر میلاد افشار در دو روز ابتدایی پس از ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1- به مدت یک ساعت پس از جراحی از خارج کردن گاز پانسمان از روی دندان جدا خودداری کنید. این کار منجر به تشدید خونریزی خواهد شد. در صورتی که پس از گذشت یک ساعت خونریزی دندان شما متوقف نشد مجددا پانسمان را روی دندان قرار دهید و مرتبا آن را عوض کنید.
2- از دست کاری و تحریک دندان ایمپلنت شده با دست و زبان جدا خودداری کنید.
3- در ساعات ابتدایی پس از ایمپلنت ممکن است لثه ها زخم و ملتهب باشند بنابراین از شستن دهان خود حداقل به مدت 8 ساعت خودداری کنید.
4- در 48 ساعت اولیه پس از جراحی به خود استراحت دهید. سعی کنید تا حد امکان صحبت نکنید و فک خود را خیلی تکان ندهید. دراز بکشید و سر خود را کمی بالا بگیرید.
5- از مصرف الکل و دخانیات به مدت یک ماه پس از جراحی خودداری کنید. مصرف این مواد ممکن است روند بهبودی زخم ها را به تعویق اندازد.
6- جهت جلوگیری از ایجاد سرگیجه از تغییر حالت ناگهانی خودداری کنید. به طور مثال اگر دراز کشیده اید و قصد دارید بلند شوید این کار را به یک باره انجام ندهید. ابتدا کمی بنشینید و پس از ثبات وضعیت خود به آرامی برخیزید.
7- در ساعات و روز های ابتدایی پس از جراحی ممکن است دچار تورم، التهاب و خونریزی شوید. این علائم با گذشت زمان بهبود می یابد و جای نگرانی ندارد. جهت کاهش تورم می توانید از کمپرس یخ روی صورت خود استفاده کنید.
8- روز های ابتدایی پس از جراحی از مسواک بسیار نرم استفاده کنید و سعی کنید محل جراحی را به هیچ عنوان مسواک نزنید این عامل می تواند سبب ایجاد خونریزی و التهاب لثه شود.
9- از مصرف نوشیدنی های مضر و گاز دار به شدت خودداری کنید و پس از هر بار تغذیه دهان خود را به طور کامل بشویید.
10- احساس درد و التهاب پس از جراحی کاملا طبیعی است. جهت تسکین درد و جلوگیری از ایجاد عفونت با تجویز پزشک از دارو های مسکن و آنتی بیوتیک استفاده کنید.
( دکتر نیما ندافپور متخصص لثه و ایمپلنتولوژیست , بهترین ایمپلنت دندان در شمال تهران )
مدت زمان بهبودی بعد از ایمپلنت دندان
زمان بهبودی به میزان زیادی به کیفیت استخوان موجود در فک بستگی دارد. زمان بهبودی چیزی میان دو تا شش ماه است. در این زمان، ایمپلنت با استخوان فک یکپارچه میشود. اجتناب از اعمال نیرو یا فشار بر ایمپلنت دندان در زمان بهبود، اهمیت زیادی دارد. جلسات پیگیری بعدی برای بررسی محل جراحی به طور معمول برنامه ریزی میشوند تا از ایجاد نشدن عفونت و انجام بهبودی اطمینان حاصل شود.
بعد از سپری شدن زمان بهبودی، ایمپلنت دندانی از جهت در آمیخته شدن درست با استخوانهای اطراف بررسی میشود. زمانی که این موضوع تایید شود، یک پروتز از طریق پیچ به پایه متصل میشود. این پروتز اباتمنت یا اتصال نامیده میشود. این پروتز برای نگهداری دندان مصنوعی یا تاج استفاده میشود. دندان پزشک قالبی از این اتصال دهنده درون دهان تهیه میکند و تاج شخصی سازی شده ای برای آن تهیه میشود. تاج ایمپلنت با چسب یا پیچ به اتصال دهنده وصل میشود و بدین ترتیب دندان مصنوعی جدید به ساختار دندانهای فرد اضافه میشود.